DEM Parti'den Curnê Reş için YSK’ye başvuru

Seçimlerin yenilenmesi kararı alınan Curnê Reş ilçesinde seçimde birinci çıkan DEM Parti, YSK’ye itiraz başvurusunda bulundu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) seçim yenilenmesi kararı alınan Curnê Reş için itirazlarını Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) taşıdı. Seçim akşamı Gençlik Merkezinde bulunan 1119 ve 1120 Nolu sandıklara ait oy pusulaları içinde mevcut Belediye Başkanı ve AKP Adayı Ali Aslan Bayık’ın yeğeni Mustafa Bayık’ın da bulunduğu 50 kişilik grup tarafından yakılmıştı. Kamera kayıtları ortaya çıkan yakma olayı gerekçe gösterilerek DEM Parti’nin 521 oy farkı ile kazandığı seçimler için İlçe Seçim Kurulu yenilenme kararı almıştı. DEM Parti’nin İl Seçim Kuruluna yaptığı itiraz ise aynı gerekçe ile reddetmişti. DEM Parti itirazını Yüksek Seçim Kurulu’na dilekçe ile taşıdı. YSK’ye gönderilmek üzere İl Seçim Kuruluna DEM Parti Curnê Reş Belediyesi Eşbaşkanı Serhan Paydaş adına verilen dilekçede, seçim yenileme kararının ortadan kaldırılması talep edildi. İlçe ve il seçim kurulu tarafından alınan kararların hukuki olmadığının altının çizildiği dilekçede, yakılan sandıklara ait tutanaklarda en fazla oyu alan partinin DEM Parti olduğu kaydedildi.

 Dilekçede, "Kaybettiğini anlayan adayların yönlendireceği kişilerce sandık kurullarına giderek aradaki farkı kapatacak sayıda seçim torbalarını imha etmek suretiyle seçimlerin yenilenmesine sebebiyet verecek bir uygulama getirilmiş olacaktır. Bu durum bundan sonra ülkede yapılacak her seçimin kaosa dönüşmesine sebebiyet verecektir” denildi. Gençlik Merkezi’ne saldıran grubun DEM Parti sandık görevlisi Bedri ve Serhat Eser’in darp ettikleri belirtilerek, yenileme kararının sandık sonuç tutanaklarının anlamını ortadan kaldıracağı kaydedildi. İl ve ilçe seçim kurullarının verdiği karar ile gerek seçmenin iradesi yok saydığı, gerekse ekonomiye büyük zararlara sebebiyet verdiğini belirtilen dilekçede, kararın toplumsal kargaşaya sebebiyet verecek bir karar olduğu vurgulandı.

'İTİRAZLAR REDDEDİLMELİ'

Dilekçenin sonuç ve istem bölümünde, “Hilvan İlçe Secim Kurulu'nun 02 Mart 2024 tarihli 2024/20 nolu seçimlerin iptali ve yenilenmesi kararına karşı Şanlıurfa İl Seçim Kuruluna yapılan itirazımız akabinde 03 Mart 2024 tarihli ve 2024/27 Karar nolu itirazımızın reddine karar vermiş, kararlara karşı itirazımızın kabulü ile Seçim Kurullarına karşı itirazımız doğrultusunda İl Seçim Kurulu ile İlçe Seçim Kurulu kararlarının ortadan kaldırılarak, AKP adayının itirazlarının reddine. İtiraz edilen 1118, 1119, 1120 ve 1122 nolu sandık sonuç tutanaklarının geçerli olması nedeniyle birleştirme tutanaklarına dahil edilerek tutanakların düzenlenmesine karar verilmesini talep ederiz” denildi.